Hoidon porrastus

Hoidon siirtyessä pth:lle potilas saa kotipaikkakunnan sydänyhdyshenkilön yhteystiedot. Sydänyhdyshenkilöt saavat jakeluna erikoisairaanhoidon epikriisin jatkohoidon suhteen. Potilas ottaa joko itse yhteyttä sydänyhdyshenkilöön tai sydänyhdyshenkilö ottaa yhteyttä potilaaseen.

Lue lisää:  Hoito-ohjeet – Kardiologisten potilaiden jatkohoito

Hoidon porrastus - Työnjako erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä

Vaihe Missä toteutuu Ensisijainen hoitovastuu
Epäily sydämen vajaatoiminnasta Avohoito tai akuuttitilanne Kaikkien avohoidossa ja päivystyksessä toimivien pitää osata epäillä sydämen vajaatoimintaa ja käynnistää tutkimukset
Diagnoosin varmistaminen ja taudin etiologian selvittely Avohoito tai Sydänyksikkö ellei etiologia aikaisempien sairauksien osalta ole selvä Terveyskeskuslääkäri tai kardiologi
Hoidon aloitus ja suunnittelu Avohoito tai Sydänyksikkö, kts. edellä. Terveyskeskuslääkäri tai kardiologi
Hoidon toteutus ja seuranta Avohoito, potilaan koti (omahoito), sydänhoitaja ja terveyskeskuslääkäri, Sydänyksikkö (erikoislääkkeet ja laitehoidot, sydänsiirtopotilaat) Yleislääkäri tai geriatri (erityisesti monisairaat ja iäkkäät) tai kardiologi (korkean riskin potilaat, työikäiset)
Elämän loppuvaiheen hoito Potilaan koti, asumisyksikkö tai terveyskeskuksen vuodeosasto/sairaala/palliatiivinen yksikkö Diakon Saattohoitokoti, Pori.

Erikseen yksilöllisesti sovittava.

Eri alojen konsultaatio usein tarpeen.